Posted on

Tahtsin täna hoopis millestki muust kirjutada, aga siis tuli meelde, et lubasin eelmise postituse lõpus, et kirjutan pikemalt sellest kuidas ma siis kühveldasin keskmise eestlase kolme aasta palga jagu raha Mintosesse. No olgu siis. Igatahes nagu pealkiri ütleb, siis panin Mintosesse 50000 eurot ja mingi osa sellest sai ära investeeritud ka. Kui esimese hooga jooksid mingid portfellid täis, siis osad on täitsa tühjad.

Tundub, et raha hakkab tulema kuhjade viisi, sest 13,68% paistab ilus number. Samas tuleb vaadata tõele näkku – see muutub ning vaevalt märkimisväärselt paremuse poole.

Millega on hästi?

Hästi on kahtlemata Net Annual Return (NAR) arvutusega, mis näitab, et ma olen teeninud vahepeal 46 senti ja sellega oma esimese miljoni poole teel. Kuna mul on 15000 euro lühilaenudes, mis on umbes kaks korda rohkem kui ma esialgu planeerisin, siis olen natukene närviline. Samas kui laenupakkujaga just midagi ei juhtu peaks olukord olema talutav. Suurendasin seda osa endal 50%-ni ehk varsti tiksub sinna raha juurde. Tänase seisuga on mul seal 754 laenu.

Väga kõrge riskiga kuni 18 kuu pikustesse laenudes on mul paigutatud ainult 310 eurot, kuigi üritan seda osa suurendada kuni 3000 euroni. Seni tulutult. Järelturult ei ole ka õnnestunud midagi minu -5% filtriga osta. Kuni 24 kuu pikkustes laenudes on mul peidus 2500 ning sama palju kuni 6-12 kuu pikkustes. Kõigilt võtan intressi alates 11%, et päris niisama ei oleks.

Millega ei ole nii hästi?

Kui ma nüüd võrdlen seda seisu OmaRahaga, siis tundub, et kõik ongi ainult halvasti. Tootlus see aasta kindlasti tohutult kokkuvõttes kukub, vähemalt protsentuaalselt, ütleks esmapilgul. Kuna mul teist sama palju raha ei ole sisse panna, siis ma usun, et ega mind see 0,5% cashbacki ning lausa 2 (aitäh teile kõigile) referral boonust seda trendi paremaks ei muuda.

Samamoodi teeb mind keskmiselt rahutumaks teadmine, et suur osa minu rahast on paigutatud Ukrainasse. See ei tundu üldse olevat väga stabiilne keskkond, aga samas, eks siis tulebki laenu võtta.

Ma ei ole enamustes nendest riikides käinudki kuhu ma nüüd hoolega raha paigutasin. Albaania, Moldova, Indoneesia. Päriselt ka? Kuigi krediidireitingud on neil üllatavalt kõrged.

Samas võrrelda Mintost ja OmaRaha on natukene veider ka. Kuna Buyback on 60%, aga seevastu tundub päris hästi päriselt ka tagatud, siis oma kümnekaga olen ma seal väike tegija. Suurimad portfellid ulatuvad tublisti üle 200000 euro Arne Veske väljaütlemiste kohaselt, kuigi ma teinekord suhtun nendesse teatava skepsisega, sest päeva lõpuks on see tema portaal.

Ma ei saa täpselt aru miks mul osadesse laenudesse raha minna ei taha. No ei saa aru. Mida teha, ei tea. Kriteeriumid oleks justkui paigas ning kuidas seda täpselt paigutada selliselt, et riskid oleksid ka hajutatud ma ei oska. Jääb puudu Mintose-kogemusest, mida teen praegu tasa sellega, et loen kõigi eesti mündiblogijate Mintose postitusi suure hoole ja kirega ning võtsin juurde ka välismaised. Tegin järelduse, et eestlane ja välismaalane erineb väga. Kui Eestis ma olen täheldanud teatavat pikkade laenude hirmu, siis väljamaal räägitakse just sellest, kuidas nendest tuleks suure kaarega mööda käia. Kellel õigus on näitab ainult aeg.

Seega veidi stressine värk on. Samas kui vaadata numbreid lõppenud laenude lehel, mis on minujaoks hästi veider arvestades perioodi, siis on tiksunud tagasimakseid juba 788,62 euro ulatuses. Raha käib ringiratast ning koguneb.

Kuidas ma kavatsen kapitali kasvatada?

See on kapitalismiajastu kõige suurem küsimus. Kapitalismi vihkavad ainult need, kellel kapitali napib. Muidu on ju lahe. Raha toodab koguaeg raha. Üritan lähiajal pangast uurida, kas mul õnnestuks võtta äkki laenu. Nimelt on mul tore mõte sellest, et ostaks endale kaks mikrokorterit AirBnb või muu majandamise tarbeks. Need võiksid olla ettevõtte opereeritavad, seega otsin laenu firmale. Aga see on kallis, ai kui kallis.

Mintose cashbackid ja boonused võiksid ka midagi natuke sisse tuua ning teistest portaalidest (CrowdEstate, EstateGuru) laekuvad summad tahan ma sealsamas siiski mängu panna. Mind väga ei huvita, et mingid kommunikatsioonierrorid on olnud. Noh, ju siis pole lihtsalt kommunikatsiooniinimest tööle võetud, kuigi eks võiks olla muidugi mingi community manager-i laadne ametikoht.

Rääkisin ka sõpradega, et kes mulle 3-4% aastase intressiga võiks anda laenu. Just järjekorda ei ole ukse taga, eriti kui ma ütlen, et see võiks olla aastase perioodiga vähemalt. Veel vähemaks jääb neid siis kui ma küsin, et “kas 25 000 on palju?”.

Sellega seoses tuleb meelde, et eile käis minujuurest läbi tuttav, kelle puhul alati imestasin, et millega ta tegeleb. Küsisin, et “sa investeerimise peale pole mõelnud?”. Ta vastas, et ikka on mõelnud, iga päev mõtleb. Enne kui jõudsin öelda, et “peab tegema, mitte mõtlema pidevalt”, siis ta ütles, et “ma sellega igapäevaselt raha teeningi, ma investeerin indeksfondidesse”. Pani mõtlema, et peaks ka.

Teeme koos äri?

Seoses teatava tööikaldusega ütlen ka ära, et ma oskan veidi programmeerida. Tegelt isegi päris hästi. Minu skillsetti kuuluvad HTML, (S)CSS, Typescript (Javascript) ja PHP. Sellised asjad nagu WordPress ja Laravel, nendes tunnen ennast vabalt. Olen töötanud ka ElasticSearchiga. Seega kui sul või sinu firmal on vaja veebi või lihtsalt on ahne agentuur üle visanud, siis info@marketboss.eu peale võid alati kirjutada. Vaatame, kuidas saame sinu äri paremaks teha. teen hea meelega integratsioone erinevate liidestega. See on üldse lemmik tegevus. Kogu laekuva tulu jagan pooleks. Pool mulle, pool investeerimiseks. Veidi kahjumlik on, aga tulevikuvaatav.

Olen teenust pakkunud väikestele ja suurtele. Näiteks on minu klientide hulgas Reitan Gruppi kuuluv R-Kiosk Eestis. Olen partner Eesti kõige tublima veebimajutusettevõttega ning minu varasemad tööd agentuurides on viinud mind kokku selliste nimedega nagu MantatumLife, Eesti Kunstimuuseum, T1 Mall of Tallinn, CarCom ja StarShip.

Rohkem infot leiad selle kohta siit.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga